Układanie indywidualnych jadłospisów i programów żywieniowych

Indywidualne programy żywieniowe i przygotowane na ich podstawie jadłospisy stanowią rozwiązanie dla osób chcących w swoim codziennym życiu kierować się zasadami racjonalnego odżywiania. Plan żywieniowy indywidualnie opracowany przez dietetyka jest odpowiednio zbilansowany pod względem zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcz i węglowodany, a także witaminy i składniki mineralne najbardziej istotne dla potrzeb danego organizmu. Jadłospis posiada formę jakościowo – ilościowego planu, pozwalającego na elastyczną interpretację codziennego jadłospisu, zawiera wykaz produktów i porcji, z których można przygotowywać posiłki. Elementem programu żywieniowego jest baza przepisów, która pozwala na urozmaicanie codziennego menu. Dodatkowo do planu załączone zostaną wskazówki, które ułatwiają zastosowanie nowych zasad, podsumowują dotychczas popełniane błędy i planowany kierunek zmian. Program żywieniowy polecany jest dla osób, które chcą profilaktycznie zadbać o swoje zdrowie lub zmienić swoje żywienie w chorobie, zarówno ostrej, jak i przewlekłej.