DNA w Gabinecie Dietetyka

Czy zdarzało Ci się z zazdrością patrzeć na to jak Twój kolega zjada wielką pizzę bez żadnych konsekwencji „na wadze”? Ile razyzastanawiałeś się czemu inni mogą w kółko jest i nie przytyją, a ty tylko spojrzysz na pączki i już 5 kg w górę.

Nutrigenetyka i nutrigenomika

Odpowiedź na te i wiele innych pytań daje nam współczesna genetyka, a dokładnie . Nutrigenetyka określa bowiem wpływ zmienności genetycznej osób na ich predyspozycje do wystąpienia określonych chorób dietozależnych (jak np. otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, zespoły złego wchłaniania, niektóre nowotwory i inne). Nutrigenomika natomiast bada wpływ składników żywności na regulację ekspresji genów, które mogą warunkować m. in. stan zdrowia lub choroby. To właśnie te dwie nauki dają nam możliwość stworzenia zindywidualizowanej i prozdrowotnej diety, odpowiedniej suplementacji oraz wszelkich prozdrowotnych zaleceń, dostosowanych na podstawie analizy genów.
Mówiąc prościej: jaką żywność stosować przy określonych wariantach genetycznych. To właśnie one odpowiedzialne są za nasze zdrowie, wygląd i wszelkiego rodzaju predyspozycje kierujące naszym życiem.

Nutrigenetyka i nutrigenomika
Nutrigenetyka i nutrigenomika