Dietetyka Kliniczna

W dietetyce klinicznej przede wszystkim do czynienia mamy z pacjentem, a nie klientem. Właściwe żywienie pacjenta stanowi bowiem integralną część procesu jego leczenia. Dietetyka kliniczna jest nauką o żywieniu człowieka chorego, coraz bardziej dynamicznie rozwijającą się w ostatnim czasie. Prowadzenie żywienia klinicznego wymaga często kompleksowej i aktualnej wiedzy, nie tylko z zakresu samego żywienia człowieka.

Dietetyka Kliniczna Grudziądz

Dietetyk kliniczny zajmuje się bowiem nie tylko prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, ale przede wszystkim opracowaniem specjalistycznych zaleceń żywieniowych w chorobowych stanach organizmu ludzkiego. Wiedza dietetyka klinicznego obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku, różnego rodzaju Badań diagnostycznych oraz interakcji leków z żywnością. Powiązana jest ze znajomością anatomii oraz fizjologii i patofizjologii człowieka.

Praca dietetyka klinicznego to również współpraca z lekarzami, rehabilitantami oraz psychologami. Podstawowymi zadaniami dietetyka klinicznego jest wspomaganie procesu leczenia za pomocą dietoterapii, czyli prawidłowego doboru składników odżywczych do stanu zdrowia pacjenta.

Pomimo faktu, że celem pracy dietetyka klinicznego jest ogólne usprawnianie funkcjonowania organizmu, to również w tym przypadku niezwykle istotne jest zwracanie uwagi na prawidłową masę ciała. Zarówno niedowaga, jak i nadmiar w zakresie masy ciała stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. Zbyt mało kilogramów związanych jest często z niedoborem wielu składników pokarmowych i ma miejsce w przypadku chorób przewlekłych przebiegających z wyniszczeniem organizmu. Ich nadmiar towarzyszy często cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczemu, stłuszczeniu wątroby.

 

Dietetyka Kliniczna Grudziądz
Dietetyka Kliniczna Grudziądz